Hemgjord deodorant

Jag brukar ofta låta bli att använda deodorant när jag är ledig för att låta huden vila från kemikalier, men när jag läst på nätet att man kan använda kokosolja istället bestämde jag mig för att prova det. Det funkade tyvärr inte speciellt bra, jag antar att det är så att kroppen måste vänja sig av med att deodoreras med kemikalier men det är ju inte så kul att lukta svett under den tid det tar. Jag googlade runt lite och konstaterade att det går att tillverka egen deo av kokosolja och bikarbonat. Jag var verkligen skeptisk då deo är en av de saker jag fått prova tjogtals av för att hitta någon som faktiskt fungerar för mig.

img_20131229_165711

Jag läste på lite i min husbibel Aromaterapi, eteriska oljor för välbefinnande av Anna Salvesen och Finn Andersen för att välja vilka eteriska oljor jag skulle använda. Eftersom jag var ivrig och ville laga deon direkt fick jag hålla mig till dem jag redan hade hemma. Jag bestämde mig för citrongräs som doftar friskt och gott och också har effekt på transpiration samt rosmarin, helt enkelt för att jag gillar rosmarinolja. Med båda oljorna jag valde får man vara lite försiktig vid doseringen då citrongräs kan vara hudirriterande vid höga doser och rosmarin är blodtryckshöjande.

Andra eteriska oljor man kunde tänkas använda är cederträ (antiseptisk och sammandragande) och cypress (sammandragande och upptorkande) då båda har en kraftig och aromatisk doft som också kan maskera eventuell svettlukt. Andra citrondoftande oljor som bergamott (renande, sammandragande), citron (renande, sammandragande) och citronella (renande, sammandragande, deodoriserande) passar också. Lavendel, en fin olja med många användningsområden, kan också passa, kanske främst för doftens och de lugnande egenskapernas skull. Eteriska oljor använder man alltså i deon dels för doftens skull och dels för oljornas olika egenskaper, men det går så klart utmärkt att göra en deo helt utan eteriska oljor om man vill det.

Kokosoljan jag använde var Biona Organics ekologiska kallpressade som jag köpt på Life-butiken i Mariehamn. Det är stor skillnad på kokosolja och kokosolja, det man vill använda till hudvård (och annars också, för den delen) är kallpressade, ekologiska oljor, INTE det som finns i silverfärgat paket i smördisken i matbutiken. Kokosolja är inte särskilt dyrt ens när den är ekologisk och till hudvård går det åt så små mängder att det är värt att satsa på en bra olja. Andra oljor jag provat är Cocovi och Kung Markatta och jag kan inte direkt säga att det är någon skillnad på dem. Det finns helt doft- och smakfria kokosoljor men de jag provat doftar och smakar så lite att det inte stör överhuvudtaget. Kokosoljan ger deodoranten en bra konsistens, mjuk och skön att smörja på, den torkar fort och fläckar inte av sig, men den främsta anledningen till att man använder just kokosolja är att den har antibakteriella egenskaper.

Bikarbonat är ett allmänt mirakelmedel som man använder bland annat till jäsning av sura degar, städning, mot halsbränna och också i hud- och hårvårdsprodukter. Inte att förväxla med bakpulver, som består till cirka en tredjedel av just bikarbonat och utöver det syra och stärkelse. Bikarbonat rengör och tar bort dålig lukt och är därför också jättebra att till exempel städa kylen med (!).

När jag googlade såg jag flera olika recept där man också använde majsstärkelse eller majsmjöl, men det hoppade jag över eftersom jag inte var helt hundra på vad som avsågs. Har i efterhand konstaterat att det verkar vara vanlig maizena som folk använder och den tillsätts för fuktuppsugande effekt. Eventuellt kunde potatismjöl också då användas, om någon känner för att prova det får ni gärna berätta hur det gick!

Så här gjorde jag.

20131229_172317

Jag mätte inte upp kokosoljan desto mer noggrant utan petade ner lite med tesked i en burk. Det blev ungefär 20 milliliter. Jag smälte oljan genom att sätta burken i vattenbad. Därefter blandade jag i två teskedar bikarbonat (proportionerna blev alltså ungefär en del bikarbonat och två delar kokosolja) samt två droppar citrongräs (varsam dosering, som sagt) och sex droppar rosmarin (jag har inga problem med blodtrycket, har man det ska man dosera den varsamt också eller välja en annan olja). Jag skakade om burken väl och placerade den i ett kallt vattenbad för att den skulle stelna snabbare.

20131230_101849

 

Till en början hade den en aning kondens på ytan men så här såg den ut morgonen efter, då den stelnat helt och hållet.

Jag har använt en mängd ungefär lika stor som en lillfingernagel och tycker att det fungerar riktigt bra. En kompis har också provat den och tyckte att den var så bra att hon ville ha receptet. Jag blev först lite förskräckt över hur mycket citrongräs den doftade, det kändes som att kleta myggsprej under armarna, men den starka doften dunstar ganska fort och kvar blir en fräsch, svag, tvålaktig doft. Den funkar inte i flera dygn som en del konventionella deodoranter utan det som gäller är nog att tvätta och deodorera armhålorna varje dag. Jag kan tänka mig att kroppen så småningom vänjer sig vid att man inte använder konventionella deodoranter och börjar lukta mindre, men det kan säkert ta ett tag. Jag tycker att armhålorna hålls rätt så torra även utan någon form av stärkelse men har man mycket problem med fukt rekommenderar jag att man tillsätter det.

Det här deon är så himla lätt att laga och kostar minimalt lite så det är helt klart värt att pröva! Kommentera gärna och berätta hur ni upplever den!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s